Идеална майка не съществува.“ - френска поговоркаАвторката на абсолютния бестселър Френските

...
Идеална майка не съществува.“ - френска поговоркаАвторката на абсолютния бестселър Френските
Коментари Харесай

10 френски правила на работещата майка

„ Идеална майка не съществува. “ - френска сентенция

Авторката на абсолютния бестселър " Френските деца не плюят яденето ", американската журналистка Памела Друкерман потвърждава, че френските способи на образование оказват помощ да се оправим чудесно с множеството родителски кошмари.

1. Идеална майка не съществува.

Работещата жена постоянно се стреми да обхване необятното – да бъде идеална майка и дружно с това да направи сполучлива кариера, само че това е невероятно – да работиш и в офиса, и вкъщи. Дори да е допустимо за някои свръхенергични дами да тъкат на тези два стана, изтощението ще ги повали доста бързо. А концепцията на афоризма, който французойките обичат да повтарят, носи основополагащата концепция, че не трябва да се съсипваме с упреци.

Не възприемайте появяването на детето като начало на маратон, чийто край е постъпването в университет. Разбира се, французите също желаят техните деца да бъдат сполучливи, само че не и с цената на това вечер, грохнали след работа, да принуждават детето да се развива с бързи темпове.

Те, да вземем за пример, не карат дребното да написа и чете, преди да навърши 6 година Те смятат, че е по-важно преди да тръгне на учебно заведение, детето да развие централизация на вниманието, словоохотливост и самоконтрол. За първият от тези привички не е нужно да се отделя особено време, а се явява неотменна част от процеса на образование. А умеенето да поддържа връзка и да се самоконтролира са по-ценни за бъдещите триумфи в учебно заведение, в сравнение с това, че може да брои до 100 и назад, когато е на 3 година

2. Осигурете си личен източник на приход.

В Щатите е признато да се има вяра във вълшебната приказка за щастливата женитба като синоним на спокоен и нехаен живот. Главното е да намерите верния мъж, който получава постоянна заплата, и, затова, вие може и да не работите.

Във Франция не е по този начин. Френските майки са уверени, че дамите би трябвало да са обезпечени и че им е необходим личен източник на приходи. Даже в най-сполучливия брак с любящ и богат мъж дамата си мисли: „ Ами в случай че всичко рухне внезапно? “ Най-важно е тя да има специалност, работа или някакъв различен постоянен източник на приход - просто за всеки случай.

Френските майки са уверени, че това е извънредно значимо и за детето. Те бързо се връщат на работа след раждането, тъй като желаят да могат да обезпечат детето си с всичко належащо. Тази позиция е много прагматична и в нея няма нито капка френска романтика, само че тя оказва помощ доста в живота.

3. Не е нужно да посвещавате целия си живот на детето.

Майчинските терзания за децата са отлична илюстрация на правилото за безкрайност. Ние постоянно се стараем да им оказваме помощ, постоянно. Това е доброволна и безконечна жертва. Но в основата на френската просвета лежи извънредно значима концепция: на обичания човек (и особено на майката и бащата) е належащо време и пространство единствено за себе си.

За поддържането на фамилния баланс е доста значимо част от живота да си бъде единствено ваша, да принадлежи единствено на вас. Това може да е работата, само че напълно не е наложително. Може да е обичано въодушевление, другарство с другари, развъждане на орхидеи - каквото ви е прелестно. Французите са надълбоко уверени, че в случай че посвещават цялото си време на детето, в случай че техният свят се върти към него, това е доста нездравословно и дори рисково изключително за детето.

4. От време на време се отделяйте от детето – отново си оставате добра майка.

Ако детето свикне, че от самото начало сте до него и се занимавате с това, което то прави, че съпреживявате всяка секунда дружно, то няма да се научи на автономия. Освен това, няма да се научи да бъде деликатно с други хора, да се интересува от техните потребности, няма да се научи да съпреживява.

Французойката усеща интуитивно, че в случай че понякога се отделя от детето, тя ще му окаже неоценима услуга. Много е значимо да се разбере, че това не е някаква радикална позиция. И никога не значи мигновено да захвърлите всичко и да отидете за три седмици на спа курорт, забравяйки за грижите по детето. Знаете добре - в случай че прекарвате цялото си време дружно с някого - без значение какъв брой се обичате с него, рано или късно ще започнете да се дразните един различен. Това се отнася и за връзките с детето.

Затова е дейно най-простото правило - давайте си време да си починете един от различен, безусловно. Кратките раздели внасят прохлада в връзките. През време на тях добиваме нови усещания и нов опит, те са глътка пресен въздух, източник на сила и това е належащо изискване за положителните междучовешки връзки, включително и тези сред майка и дете.

5. Забравете възприятието за виновност.

Няма никакъв смисъл да изпитвате виновност пред детето за това, че вие работите. Това е напълно деструктивно възприятие и всъщност няма да промени нищо – няма да се появи повече време за другарство с дребното, в случай че го изпитвате. Онова, което можете да извършите, е да бъдете по-пълноценно с детето, когато сте свободни. Не просто присъствайте на разходката, говорейки по телефона с приятелката си, а фактически прекарвайте времето с детето. Няма смисъл да се притеснявате по какъв начин е то, когато сте на работа, не се упреквайте, че не сте единствено майка, само че и сътрудник, другарка, жена.

Единственото, което дължите на детето си, когато сте дружно, е да сте спокойна и да бъдете в действителност с него.

Възпитайте го на търпение. Преди мислех, че това е вродено умеене, което някой имат, а други – не. Французите възприемат търпетието като тип мощ, която може и би трябвало да се тренира от най-ранна възраст.

Не подскачайте над бюрото, до момента в който работите, а детето просто желае да погледнете каква кула от кубчета е построило. Обяснете му умерено, че вършиме нещо тъкмо в този миг и помолете да ви изчака.

Отначало то ще изчака няколко секунди, а след това и минути. Ще се научи да се развлича единствено по време на чакането и да се оправя със своите разочарования без ваша помощ. За детето този табиет е витално нужен, считат французите, тъй като единствено по този начин дребното ще узнае, че не е център на вселената и ще съзрява по-лесно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР